Emma Vilarasau
Neve:Emma Vilarasau Tomŕs
Születési ideje:1959.április 6.
Születési helye:Sant Cugat de Vallčs
Képzettsége:Institut del Teatre de la Diputació(Barcelona), majd járt néhány további kurzusra olyanra mint pl. Strassberg vagy Gandolfo
Szinpadi szerepei:
L'Heroe(1983)
Shakespeare:Ahogy tetszik(1983)
Beaumarchais:Figaro házassága
Brecht:Saint Joan of the Stockyards(1986)
Schnitzler:La Ronda(A kör)(1986)
Brecht:Szecsuán jó asszonya(1988)
Pirandello:I giganti della montagna(The Mountain Giants)(1988)
Ŕngels Guimerra:Terrra Baixa(The Lowlands)(1988)
Koltés:Combat(1988)
Sergi Belbel:Talem(Hitvesi ágy)(1990)
Victor Catala:La Infaticida(A gyermekgyilkos)(1992?)
Dansa d'agost(Tánc Lughnasa-ban)(1993?)
Busco el Sr.Ferran(1997)
Jordi Galceran:Paraules Encadenades(Laura,1998)
David Mamet:Titkosirás(Donny,1999)

Tennessee Williams:A Vágy Villamosa(Blanche,2000)

J.M.Benet i Jornet: A gyerek szobája (az anya, 2003)

Televiziós szerepei:
Secrets de Familia (Laura,1995)
Nissaga de Poder (Eulŕlia Montsolís,1996-1998)
Crims (Olga Torr,2000)
Sergi Belbel:Despues de la Lluvia (2000)

Mirall Trencat (Armanda, 2001)

Germanes de sang (2001)

Gossos (2001)

Majoria absoluta, la peli(Judith, 2002)

Majoria Absoluta (Judith, 2002-2003)

Filmszerepei:
Un caso para dos(1996,TV):Julia
A két hölgy (Dues Dones,1998,TV):Claudia
Una noche en Casablanca
A névtelenek (Los Sin Nombre,1999):Claudia

A holland szigete (La isla del holandes,2000)

Utópia (Utópia, 2002): Julie

Dijak:
1992:Kritikusok Dija A gyermekgyilkosban nyújtott alakitásáért
1993:Kritikusok Dija a Tánc Lughnasaban c.darabért
1993:Margarida Xirgu Dij a Tánc Lughnasabanbeli alakitásáért
1999:Kritikusok Dija a Titkosirásban nyújtott alakitásáért
1999:A legjobb nöi alakitás dija a sitgesi filmfesztiválon Claudia megformálásáért
2000:Premis Butaca a Los Sin Nombre c. filmért

2001:a Teatre BCN dija az Un Tramvia Anomenat Desig elöadásban nyújtott alakitásáért:

"En el món del teatre ja se sabia que Emma Vilarasau és una de la millor actrius de Catalunya.Des de fa temps.Avui,perň,gracies al culebró de TV3"Nissaga de Poder",també ho sap fins l'última mestressa de casa."

A fenti mondat tökéletesen kifejezi,azt mit is jelent a katalánoknak ez a rendkivül szimpatikus szinésznö.Ezt a hihetetlenül nagy  népszerüséget és szeretetet a Nissaga de Poder(Bor és Hatalom) Eulŕliájának  és  tehetségének köszönheti.
Mivel ott sincs másképp,mint Magyarországon,valaki igazán akkor válik ismertté,ha szerepel a televizióban.Ez történt  Emmával is.1982-ben a Teatre Lluirehoz szerzödött,s a szinházszeretö közönség hamar a szivébe zárta a pályakezdö szinésznöt.A kritikusok is csak felsöfokban tudtak róla irni.Ez mind a mai napig igy van.Nyilván neki is voltak rossz darabjai,kihagyása(két gyermeke születése miatt),de a szeretet mindig segitett neki túlélni és visszajönni(szerettem volna már akkor ismerni).
Közben szerepelt egy-két tv filmben,ám azok nem voltak jelentösek.1995-ben megkapta Laura szerepét a Secrets de la Familiában(A család titkai),s arca igazán akkor vált ismertté a tv nézök számára.Igazi áttörést mégis Eulŕlia Montsolís szerepe jelentett.Annyira hitelesen alakitotta ezt a gyilkos,szerelmes anyát,hogy az embernek egy percig sem jutott eszébe elitélni Eulŕliát a büneiért.Ez csakis Emmának volt köszönhetö,aki nagyon szerette a szerepet,minden nehézség ellenére.Azt mondta,neki nagyon nagy örömet jelent,hogy ennyire szeretjük a figurát,s bevallotta,hogy igen nehéz szerepnek tartotta,mert Eulŕlia nagyon összetett ember volt.Azon kevés szinészek egyike,aki nem fordul el a közönségtöl,s akinek nem "derogál" TVs szerepéröl beszélni( "L'Eulŕlia no ha de morir.Esta viva en el record."),s ettöl csak még jobban lehet szeretni.Az igazság az,hogy nem lehet nem szeretni.Annyira kedves,közvetlen,vidám és tényleg a legjobb szinésznö a földön.Ezt mi sem bizonyitja jobban,mint az a sok elismerés és szeretet amit a közönségtöl és a szakmától! kap. Amikor megláttam a Paraules fotókat,bizony még én is meglepödtem. Hihetetlen mennyi mindent képes kifejezni az arcával és a szemével.Ha nem szól egy szót se akkor is tudjuk mit akar mondani.Emma ma már a katalán szinjátszás kiemelkedö alakjai közé tartozik. Legújabb szerepe pedig 2000-ben A vágy villamosában Blanche lesz a Teatre Romeaban. Mondhatni tökéletes találat.Ez a szerep annyira neki való,mintha Williams neki irta volna.Már látom lelki szemeim elött mint szerez mégtöbb hódolót:).
Nemzetközi sikereiröl csak annyit,hogy amikor külföldön bemutatták a Los Sin Nombre-t a kritikusok csak kapkodták a fejüket a szinésznö alakitása miatt.Egybehangzóan dicsérték.Remélem majd csak eljut hozzánk is.
Hihetelen sikerei és népszerüsége ellenére két lábbal áll a földön és nem hiszi,hogy ö a világ közepe.Valójában igen csendes,visszahúzódó,imádja a két gyermekét és nagyon szeret lovagolni.
A magánélete irigylésreméltóan példás:11 éve él Jordi Bosch szinésszel(Raimon a Nissagában) a legnagyobb szeretetben.Akárhány képet láttam már süt róluk a szerelem és a béke.1992-ben megszületett elsö gyermekük,Jordi Jr. és 1995-ben pedig Marc,a második fiuk.Jelenleg Sant Cugat de Vallčsben élnek és mindketten sikeres,megbecsült szinészek.

PS.:Kiderült,hogy a katalán tanárom,aki egyébként tárregai,is nagyon szereti Emmát.Ö már több darabban is látta,s szerinte is a LEGJOBB SZINÉSZNÖ.Tehát,amit irtam az az utolsó szóig igaz.Most,hogy megvolt A Vágy Villamosának a premierje ,újra a tetöfokára hágott az Emma-láz Katalóniában.Máris dicsérik,pedig még jófomán be sem mutatták.Hiába,a tehetség az tehetség!És neki kijutott.Böven.

PS2.:Találkoztam Emmával!Dec.7-én megnéztem Barcelonában A vágy villamosát,amiben Blanche-t alakitja.Mondanom se kell fantasztikusan.Tényleg nagyon jó,mert nem,egy örült kurvakánt mutatja be Blanche-t,hanem törékeny emberként.Különben is Emmának nagyon jól állnak ezek a szerepek.És olyan szép!Most egy kicsit rövidebb a haja és nagyon jól be van állitva az egész elöadás alatt.A képek a fotó részben hamarosan jönnek.Szóval az elöadás után megvártam és kaptam töle egy autogrammot és beszélgettünk,vagyis próbátunk,mert ö nem beszél angolul,én meg elég rosszul katalánul,de megértettük egymást:).Az utolsó szóig igaz minden,amit fenn irtam róla.Nagyon kedves,közvetlen és vidám.Csak jókat tudok róla irni,pedig nagyon féltem,hogy összetörik az a bizonyos kép,de úgy tünik Emma tökéletes(ha nem számitjuk azt a szöke korszakát:))!
És megvettem a Los Sin Nombre-t,amiben fantasztikus!Elég rémisztö a film de Emma nagyon jó benne(tud ö más is lenni?:))És ezer hála és köszönet MARGA barátnömnek,aki csinált nekem egy Emma Mix kazettát,igy láttam egy Crimset(nekem tetszett) és egy csomó interjút,köztük azt a bizonyos Malalts de Teléset!EZER KÖSZÖNET,MARGA!!!

Most Emmát jelölték a Fotogramas de Plata-dijra a Villamosbeli szerepéért,de mivel egész Spanyolország versenyzik és az elöadás katalánul van,sajna nemvalószinü,hogy megnyeri:(.Pedig megérdemelné!!! - Nem nyert,a fene vigye el:(((((((((((,azért nálam mindig ö lesz a No.1!:)))))

2001. Emma tele munkával. Először a Mirall Trencat, mely egy regényadaptáció, 13 részes, kosztümös. Áprilisra igérték, december van és még sehol:( . Germanes de sang a következő, melynek a premierje a sitgesi filmfesztiválon volt, különösebb visszhang nélkül. Bemutatásról nincs infó. Gossos, ez egy tv-film lesz, a Lluis Pascal lesz a partnere, többet nem tudok róla én sem, bemutatásának dátumát sem. És végül a várva várt sorozat: Majoria Absoluta!!! Emma végre férjével, Jordival játszik együtt. 6 (!) gyermekes szülőket alakitanak és...vigjáték lesz!!!! Nagyon várom, kiváncsi vagyok Emma vigjátéki vénájára, mely a saját bevallása szerint sem vele született.

Közben a TVC-Int. leadta a Crimst, örök hála Tominak, aki minden részt rögzitett nekem, kivéve az elsőt, mert arról lemaradtam.

És, most is szeretnék köszönetet mondani Marganak, a szülinapi ajándékáért! Újabb Emma-mix, rajta a Lali meets Enric sceen és sok érdekesség, interjú! :)

Végül pedig, ami számomra a legjobb hir: 2002.április 11 - június 9.: Emma újra szinpadon! Az Escenes d'una execució c. drámában lép szinpadra a Teatre Nacional de Catalunya Sala Petita termében:)) Ej, de várom már:) - sajna visszaadta a szerepet :_(((

De van már Mirall Trencat!!! Nagyon szeretem a sorozatot, bár Emmának az elején elég kevés a szerepe, de ha a szimatom nem csal, a végén õ lesz a "ház lelke" :) És megvan most már az összes Crims rész, hála Tominak, aki hûségesen veszi nekem a Mirallt is!

Fes-t'ho mirar...egy program, amiben Emma feltûnt hosszú idõ után! Hááát....a változás hatalmas és nem túl elõnyös! Emma haja "Agustina - vörös" - az arcát kövériti és ha jól látom, fel is szedett néhány kilót! A frizurája is hagy kivánnivalót maga után! Kár volt, Emma! :(

2002 õsze: bemutatták a Majoria Absolutát. Elõször a filmet, ami egész jó volt, szórakoztató és szellemes, Emma egy incur-pincurt meghizott, de elég jól hozta Judith figuraját. A sorozat viszont katasztrófálisra sikeredett:( Szerintem borzalmasan unalmas, Emma jócskán eltúlozza a szerepét, hiába nem egy komikának született (még jó!), a gyerekeket alakító emberek nagyon ripacsok és bizony Jordi is elég halovány. Számomra igazi meglepetést csak a Martát alakító színésznõ (Carme Balaguer) okozott, õ tényleg jól csinálja. Viszont Katalóniában akkor a siker lett, hogy 3*13 részt forgattak le belõle az eredetileg tervezett 13 rész után - Ennek persze a színház látja kárát, mivel Emma addig nem lép színpadra , amíg forgat:(

2003.jan.23: Találkoztam Emmával:))))) Ha csak halványan is, de emlékezett rám, nagyon helyes volt, jól elbeszélgettünk mindenfélérõl, rettentesen jól esett neki, hogy már "külföldi" rajongója is van:)) A darab amiben játszik kortárs katalán dráma ( a Nissaga "atyja" írta: Josep Maria Benet i Jornet) és nagyon érdekes, izgalmas. Egy házaspárról szól, akinek az életében történik valami szörnyûség és onnantól teljesen megváltozik az életük. Nagyon jó darab, és Emma (csakúgy mint játszótársa Pere Arquillué) fantasztikus. A mozdulatai, a nézései, a könnyei, a kiáltásai egytõl egyig hitelesek, nincs egy hamis pillanata sem:)) Ezután még kétszer láttam a darabot, mindkétszer beszéltem vele, de azóta semmit nem tudok róla:( A közös fotónk majd látható lesz a fotok részben.

2003. tavasza: bemutatták az Utópiát! Igazi meglepi, mert nem fõszereplõ, de elég sok szerepe van és itt bebizonyíthatja, hogy ha angolul nem is, de franciául tökéletesen beszél:)))

2003 májusa: Germanes de sang a TV3 mûsorán! Nagyon izgalmas film, nekem tetszett, 8 nõrõl szól akik fiatal korukban elvesztettek egy barátnõt és most, összejönnek ünnepelni, de az ünneplés emlékezésbe és vádaskodásba csap át, mivel kiderül, régi barátnõjüket valaki közülük gyilkolta meg! Persze, az Emma által életre keltett karakter jön rá a teljes igazságra! Jó kis kipacsolódást nyújtott a film!


Emma arcai
Az ezerarcú Emma Vilarasau és szerepei
komoly Emma
"Kinga egy puszi Emmától"
Ime,a büszkeségem,bizony ez az Ö irása:) :